Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaronu świderki
- 1 sztuka cukinia
- 3 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Koperek drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzej olej, podsmaż na nim przez 2 minuty cebulę, paprykę i cukinię. Po tym czasie dodaj czosnek, a po dwóch minutach dodaj pomidory. Zmniejsz ogień i duś wszystko przez 5 minut.
- Odcedzony makaron dodaj do sosu warzywnego, dodaj zioła, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia