Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Makaron z pesto


12.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 50 dag  makaronu szerokie wstążki
  • duży pęczek bazylii
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1.5 łyżek  orzeszków pinii
  • 5 dag  świeżo tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bazylię opłucz, osusz i posiekaj razem z czosnkiem i orzeszkami pinii. Następnie przełóż wszystko do moździerza, dodaj parmezan i wszystko razem utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj oliwę. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż do garnka, dodaj sos pesto, wlej wodę z gotowania makaronu i wszystko wymieszaj. Rozłóż danie na podgrzane talerze. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i tartym parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE