Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 150 g makaronu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 sztuki trójkąciki kremowego serka topionego
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 sztuka brokuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wsyp do wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżką oliwy z oliwek. Ugotuj al dente, po czym odcedź na sitku. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ocieknięcia.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dołóż serki topione. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając.
- Śmietanę 18% przelej do miseczki i dodaj starty parmezan. Mieszankę dołóż do składników na patelni. Wszystko starannie połącz.
- Do zawartości patelni dorzuć starty żółty ser. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę, stale mieszając. Pod koniec dołóż różyczki brokułu. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Ugotowany makaron wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem z brokułami. Danie możesz posypać startym parmezanem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku