Dzisiaj jest: Środa, 17.04.2024 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron z sosem pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaron z sosem pomidorowym można również przygotować w wersji mięsnej i dodać do sosu pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  makaron conchiglioni
  • 1 sztuka  cebula
    pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki  czosnek
    pokrojony w plasterki
  • 2 opakowania  sos pomidorowy
  • 50 g  ser parmezan
    starty
  • 4 łyżki  bazylia
    posiekana
  • 100 g  oliwki
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem przez 3 minuty. Następnie dodaj sos pomidorowy i wsyp oliwki. Dopraw do smaku solą oraz papryką.
  2. Sos podgotuj na małym ogniu przez 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Wymieszaj makaron z sosem i przełóż na talerze. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Włoskie smaki


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE