Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron z sosem z podgrzybków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Świetnie smakuje także z sosem z maślaków. Można go podać również do placków ziemniaczanych.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  podgrzybki
    świeże
  • 100 ml  bulion warzywny
  • 30 g  masło
  • 30 g  mąka
  • 1 sztuka  cebula
  • 100 ml  śmietana
    słodka, 30%
  • 2 łyżki  szczypior
    posiekany
  • 8 listków  bazylia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 200 g  makaron penne

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby i smaż razem jeszcze 10 minut. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Zestaw patelnię z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, a gdy sos zgęstnieje, wlej bulion i chwilę razem podgotuj. 
  3. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rozłóż na talerze, polej sosem. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE