Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g podgrzybki
świeże - 100 ml bulion warzywny
- 30 g masło
- 30 g mąka
- 1 sztuka cebula
- 100 ml śmietana
słodka, 30% - 2 łyżki szczypior
posiekany - 8 listków bazylia
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 200 g makaron penne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby i smaż razem jeszcze 10 minut. Oprósz solą i pieprzem.
- Zestaw patelnię z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, a gdy sos zgęstnieje, wlej bulion i chwilę razem podgotuj.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rozłóż na talerze, polej sosem. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia