Dzisiaj jest: Czwartek, 27.02.2020 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Makaron ze szpinakiem


03.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By wzbogacić smak makaronu ze szpinakiem, danie można doprawić gałką muszkatołową, a przed podaniem posypać startym parmezanem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaron penne (rurki)
  • 200 g  serek mascarpone
  • 60 g  śmietana
    12%
  • 250 g  szpinak
    liście
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz, osącz. Czosnek obierz, posiekaj. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź zachowując wodę z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj szpinak. Kiedy zwiędnie, dorzuć mascarpone ze śmietaną i mieszaj, żeby rozprowadzić ser. Dodaj do sosu chochlę wody z gotowania makaronu.
  3. Makaron włóż do szpinakowego sosu, wymieszaj i rozłóż na talerze. Podawaj oprószone świeżym pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE