Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Marchewka glazurowana


30.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  marchew
  • 2 łyżki  masło
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  cukier
  • 1 sztuka  sok z wyciśniętej pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki myjemy, ścieramy skórkę, obcinamy zielone końcówki, wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem szczypty soli.
  2. Gotujemy przez 8-10 minut, przekładamy łyżką cedzakową do rondla z grubym dnem.
  3. Do marchewek dodajemy masło, cukier, sok pomarańczowy, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, często potrząsając naczyniem.
  4. W tym czasie cukier w połączeniu z sokiem powinien ulec karmelizacji i pokryć marchewki apetyczną, lśniącą glazurą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

marchewprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE