Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Modry bigosik z jabłkami


05.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Modry bigosik z jabłkami to przepis na urozmaicenie tradycyjnego, wigilijnego bigosu.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  kapusta czerwona
  • 1/2 kg  kapusta kiszona czerwona
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 1 ząbek  czosnek
    duży
  • 2 sztuki  jabłka
  • 5 sztuk  śliwki mrożone
  • 3/4 szklanki  bulion warzywny
  • 3 łyżki  olej
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 sztuki  goździki
  • 3 kulki  jałowiec
  • 1/2 łyżeczki  kminek
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
  • 1/2 łyżeczki  estragon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij. Świeżą kapustę oczyść, wytnij głąb i poszatkuj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w półplasterki.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Kiszoną i świeżą kapustę wymieszaj z marchewką i dodaj do cebuli z czosnkiem. Chwilę razem podsmaż po czym podlej bulionem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, goździki i jałowiec. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem, tymiankiem i estragonem. Wymieszaj i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 35 minut.
  3. Śliwki rozmroź, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do kapusty i duś jeszcze 15 minut.
  4. Na koniec dopraw bigos do smaku i wymieszaj z sokiem z cytryny. Przed podaniem bigosu wyjmij liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz jałowiec.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Alan

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE