Dzisiaj jest: Sobota, 20.10.2018 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Muffinki buraczane z sezamem


05.12.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Muffinki buraczane z sezamem to pyszna wegetariańska propozycja deserowa, doskonała np. na sylwestrowe przyjęcie.

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 4 sztuki  buraki
  • 100 g  mąka pszenna
  • 150 g  mąka żytnia
  • 4 łyżki  kakao
    gorzkie
  • 3/4 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1 łyżka  przyprawa korzenna
  • 1 łyżka  cukier waniliowy
  • 150 g  cukier
    drobnomielony
  • 2 sztuki  jajka
    wielkość L
  • 80 g  olej kokosowy
  • 80 ml  kefir
    ewentualnie maślanka
  • 50 g  sezam ziarenka
  • 1 opakowanie  serek mascarpone
  • 1 opakowanie  śmietana
    36%
  • 1 łyżeczka  cukier puder
  • koraliki dekoracyjne, jadalne
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie.
  2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu.
  3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, rozpuszczony olej kokosowy i kefir (maślankę). Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
  5. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach).
  6. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3–5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy.
  7. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 89


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE