Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Naleśniki bazyliowe z mozzarellą i orzechami


08.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 1 szczypta  sody
  • 10-12 sztuk płaskich łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2-3 sztuki garści listków bazylii
    Farsz
  • duża kulka mozzarelli pokrojona w małe kawałki
  • 1/2 szklanki  czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • 2 sztuki garści drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 2 sztuki garści posiekanych listków bazylii
  • olej rzepakowy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
    Dodatkowo
  • 2-3 sztuki czarne oliwki do dekoracji
  • kilka orzechów do dekoracji
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Jajko zmiksuj z mąką, sodą, olejem, solą i mlekiem. Bazylię rozdrobnij blenderem i wymieszaj z przygotowanym ciastem. Odstaw na 20 minut. Następnie smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Farsz: Mozzarellę, pomidorki, oliwki, orzechy oraz bazylię podsmaż razem przez kilka minut, aż mozzarella zacznie się topić, a pomidorki puszczą sok. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  3. Porcję gorącego nadzienia ułóż na połowie naleśnika. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół, aby powstał trójkąt. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch naleśników posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi orzechami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE