Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Naleśniki orzechowo-czekoladowe


29.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  maślanki
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki  zmielonych orzechów laskowych
  • masło klarowane do smażenia
    Farsz
  • 60 dag  białego sera
  • 2 sztuki żółtka
  • 20 dag  cukru pudru
  • 2 łyżki  zmielonych migdałów
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 szklanka  bitej śmietany 36%
  • kilka kropli zapachu migdałowego

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka zmiksuj z miodem i maślanką. Dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, a następnie dodaj czekoladę, orzechy i dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. Smaż cienkie naleśniki.
  3. Ser zmiel. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i połącz z serem. Masę wymieszaj z migdałami i skórką z cytryny. Na końcu delikatnie połącz ze sztywną śmietaną i zapachem.
  4. Każdy naleśnik posmaruj grubą warstwą kremu, zawiń w rulon.
  5. Podawaj pokrojone w grube plastry z dowolnymi słodkimi sosami lub czekoladą na gorąco.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE