Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki brzoskwinie
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 sztuki goździki
- 1 szklanka mąki
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, olej, mleko, sól oraz wodę i zmiksuj na jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
- Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej miód z masłem oraz sokiem cytrynowym, goździkami i cynamonem. Gdy się zagotuje dodaj pokrojone brzoskwinie i smaż, aż będą miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj na ciepło z naleśnikami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka