Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki z jabłkami to danie średnio kaloryczne. By było ono bardziej dietetyczne śmietanę można zastąpić jogurtem. Jabłka będą smaczniejsze, gdy dodamy do nich szczyptę cynamonu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 160 g  mąka
  • 2 sztuki  jajka
  • 250 ml  mleko
  • 100 ml  woda
  • 30 g  masło
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 1 szczypta  sól
  • 3 sztuki  jabłka
  • 3 łyżki  cukier
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka rozkłóć. Dodaj mleko, wodę, mąkę i szczyptę cukru. Zmiksuj na gładką masę, po czym odstaw na 30 minut.
  2. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim jabłka. Dodaj do nich cukier i smaż przez 7 minut. Śmietanę wymieszaj z cukrem wanilinowym.
  3. Patelnię wysmaruj olejem i smaż na niej naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Każdy naleśnik złóż w trójkąt, a do środka włóż podsmażone jabłka. Podawaj z waniliową śmietanką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE