Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis mojej babci :)

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  oliwa
  • 1 szczypta  sól
  • 1 szklanka  mleko
  • 3 sztuki  jabłka
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 1 łyżka  miód
  • masło
    do smażenia, może być pół na pół z oliwą

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowujemy ciasto: do głębokiej miski sypiemy przez sito mąkę, dodajemy 1/2 szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Dodajemy małymi partiami pozostałe mleko (gdy trzeba dodajemy nieco więcej niż w przepisie).
  3. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
  4. Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, tak cienkie jak kartka papieru.
  5. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny z miodem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
  6. Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta, formujemy, ruszając patelnią, naleśnik.
  7. Na każdy nakładamy 4 krążki jabłek.
  8. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy.
  9. Najlepiej smakują prosto z patelni, podane na wygrzanym talerzu, posypane cukrem pudrem.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE