Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Naleśniki z makiem i bakaliami


06.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 250 ml  mleka
  • 50 ml  wody
  • 1 łyżka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Masa makowa
  • 250 g  suchego maku
  • 50 g  masła
  • 1/2 szklanki  miodu
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kilka kropel rumu
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni.
  2. Masa makowa: Mak sparz, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie. Bakalie posiekaj. W garnku podgrzej miód z masłem. Dodaj bakalie i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Dodaj mak, rum i aromat. Wymieszaj.
  3. Na każdy naleśnik nałóż porcję masy makowej, równomiernie rozprowadź i zwiń w rulon. Podawaj przekrojone.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE