Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 250 ml mleko
- 1 szczypta sól
- 2 opakowania cukier waniliowy
- 5 łyżek cukier
- 100 g mąka
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- olej
do smażenia - 300 g maliny
- 350 g twaróg
miękki - 200 g śmietana kremówka
- cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka zmiksuj z mlekiem, szczyptą soli oraz połową cukru i cukru waniliowego. Następnie do masy stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, cały czas mieszając. Ciasto odstaw na 10 minut.
- Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Usmaż cienkie naleśniki. Zrumienione placki wyłóż na talerz i odstaw do ostygnięcia.
- Świeże maliny oczyść. Mrożone owoce rozmroź. Twaróg zmiksuj z resztą cukru oraz cukru waniliowego i delikatnie połącz z ubitą kremówką.
- Naleśniki posmaruj kremem serowym. Dodaj 3/4 malin. Placki zwiń i posyp cukrem pudrem. Danie udekoruj pozostałymi malinami.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski