Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 160 g mąka
- 200 ml mleko
- 50 ml woda
- 2 sztuki jajka
- 250 g twaróg
- 50 g cukier waniliowy
- 100 g śmietana
- 1/2 sztuki skórka z cytryny
- 400 g jogurt naturalny
- 2 sztuki banan
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski, rozkłóć. Następnie dodaj mleko, wodę, mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj 1 łyżkę śmietany i 30 g cukru waniliowego. Wymieszaj. Pozostałą śmietanę połącz ze skórką z cytryny i resztą cukru waniliowego. Jogurt zmiksuj z bananami.
- Patelnię lekko natłuść i usmaż na niej naleśniki. Gotowe placki posmaruj serem, złóż. Podawaj z cytrynowo-waniliową śmietaną i szklanką koktajlu bananowego.
Źródło przepisu: Moje smaki życia