Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Naleśniki ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 25 dag  mąki
  • 3 sztuki jajka
  • 250 ml  mleka
  • 250 ml  wody
    Nadzienie
  • 80 dag  szpinaku
  • 20 dag  fety
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy
    Sos
  • 1 sztuka puszka pomidorów pelati
  • 10 dag  startego parmezanu
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wlej mleko, dodaj jajka, wodę, mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę, odstaw na 30 minut.
  2. Szpinak posiekaj razem z cebulą i czosnkiem. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj szpinak i duś wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Fetę rozgnieć widelcem i dodaj do szpinaku. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
  4. Z wcześniej przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki, posmaruj je farszem szpinakowo-serowym i zwiń w rulony. Gotowe naleśniki ułóż w natłuszczonej formie.
  5. Pomidory rozgnieć widelcem razem z zalewą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej naleśniki. Wierzch posyp parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE