Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Omlet szpinakowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym


07.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 120 g  pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 szklanka  gotowego sosu pomidorowego
  • 1 sztuka duże jajko
  • 4 sztuki białka z dużych jajek
  • 1/4 łyżeczki  czarnego pieprzu
  • 1 sztuka posiekana cebula
  • 150 g  gotowanego posiekanego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 2 łyżeczki  tartego parmezanu

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni teflonowej rozgrzej pół łyżeczki oliwy i podsmaż na niej pokrojone pieczarki. Gdy zmiękną dodaj sos pomidorowy i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij z ognia i przykryj.
  2. Białka z całym jajkiem i dodatkiem pieprzu ubij na sztywną pianę.
  3. Pozostałą oliwę podgrzej w garnku i podsmaż na niej cebulę. Następnie mieszając dodaj szpinak i sól. Kiedy całość będzie rozgrzana, połowę dodaj do ubitej piany z jajek i wymieszaj.
  4. Głęboką patelnię spryskaj olejem w spray'u i rozgrzej na średnim ogniu. Wylej na nią mieszaninę jajek i szpinaku z cebulą. Smaż przez minutę, a gdy masa zacznie się ścinać, podważ całość dookoła, żeby płynna część masy spłynęła na dno. Smaż jeszcze 3 minuty.
  5. Na połówce smażącego się omletu rozłóż pozostały szpinak z cebulą i posyp parmezanem. Złóż omlet na pół, tak by przykryć nadzienie. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty.
  6. Gotowy omlet wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE