Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pampuchy z sosem pieczarkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pampuchy z sosem pieczarkowym to przepis na smaczne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 150 ml  mleko
  • 15 g  drożdże
    świeże
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 1 sztuka  jajka
  • 300 g  mąka
    +do podsypania
  • 1 szczypta  sól
    Sos:
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 500 g  pieczarki
  • 200 ml  śmietana
    18%
  • 1 łyżka  mąka
  • olej
    do smażenia
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, cukru i ciepłego mleka przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej. Dodaj sól, rozczyn, jajko i roztopione masło. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i zostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i z każdej uformuj kulkę. Kluski ułóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze przez 10 minut.
  4. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i smaż, aż grzyby zmiękną.
  5. Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody. Dodaj do pieczarek razem ze śmietaną, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  6. Gotowe pampuchy wyłóż na talerze. Podawaj polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE