Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pampuchy z truskawkami


11.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pampuchy z truskawkami to przepis na smaczne danie. Do przygotowania tej potrawy można również użyć mrożonych truskawek.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  mąka
  • 1/2 kostki  margaryna
  • 100 g  drożdże
  • 1/3 szklanki  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 kg  truskawki
  • masło
    do dekoracji
  • bułka tarta
    do dekoracji
  • jogurt grecki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Połowę truskawek przełóż do blendera, dopraw cukrem i zmiksuj na mus. Pozostałe truskawki obtocz w cukrze.
  2. Do ciepłego mleka pokrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.
  3. Do miski przesiej mąkę. Dodaj roztopioną margarynę, żółtka, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki drewnianą łyżka, a następnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2 części. Obie części ciasta rozwałkuj. Na jednym placku ciasta rozłóż truskawki, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Szklanką wytnij kółeczka z truskawką w środku. Zlep brzegi ciasta i uformuj kluskę.
  5. Tak przygotowane kluski gotuj na parze przez 10 minut. Bułkę tartą podsmaż na roztopionym maśle. Jogurt dopraw cukrem do smaku. Gotowe kluski podawaj polane musem truskawkowym, podsmażoną bułką tartą i jogurtem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE