Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1/2 sztuki dyni hokkaido
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka oliwy
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 1-2 łyżki sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki orzeszków pinii
- sól
- pieprz
- liście bazylii
- 300 g makaronu pappardelle
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj wydrążone z miąższu dyni kulki, oprósz solą i zalej 1/3 szklanki wody. Duś wszystko przez 15 minut pod przykryciem do miękkości.
- Gdy woda odparuje, dodaj śmietankę, paprykę i zioła. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerz i posyp pokruszonym serem oraz orzeszkami. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Źródło przepisu: Przyślij przepis