Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 100 ml  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 100 g  masła
  • 1 sztuka jajko
    Farsz
  • 100 g  kaszy gryczanej
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  masła
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  śmietanki
  • 1 łyżka  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. 50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 15 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, zaczyn pozostałe mleko i rozkłócone jajko. Wyrób. Następnie dodaj masło i zagniataj na jednolite ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
  3. Ugotuj kaszę gryczaną. W drugim garnku zalej grzyby wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź, posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  4. Do miski wrzuć kaszę, grzyby i cebulę. Dopraw do smaku, dodaj jajko. Wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt 40 x 36 cm, przetnij na 3 płaty. Na każdym rozsmaruj farsz i zwijaj w roladę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 20 minut.
  6. Po tym czasie posmaruj wierzch roladek żółtkiem wymieszanym ze śmietanką. Posyp makiem. Piecz 35 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pokrój roladki na ukośne bułeczki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE