Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Pasztet z marchwi w płaszczyku z cukinii


06.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  marchwi
  • 65 dag  długich cienkich marchewek
  • 2 sztuki średnie cukinie
  • 4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1 szklanka  kremówki
  • 4 sztuki jajka
  • 1 pęczek  koperku
  • 6 łyżek  kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka  parmezanu
  • 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta  cukru brązowego
  • masło do formy
  • 1 łyżka  oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki obierz, umyj i osusz. 3 marchewki odłóż, a resztę pokrój w plastry i wrzuć do garnka. Zalej 3 szklankami bulionu i gotuj, aż marchew zmięknie, a cały bulion odparuje. Przestudź.
  2. Następnie dodaj do marchewki całe jajka, kremówkę i zmiksuj na krem. Dodaj opłukany i posiekany koperek, kaszę, parmezan oraz skórkę z cytryny. Dopraw masę gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  3. Pozostałe obrane marchewki obsmaż na maśle, oprósz cukrem i podlej pozostałym bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje.
  4. Opłukane cukinie pokrój nożykiem szczelinowym na długie, cienkie paski. Długą formę wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami cukinii tak, aby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi foremki (4 plastry odłóż).
  5. Nałóż połowę masy marchwiowej, całe marchewki i przykryj pozostałą masą. Przykryj odłożonymi plasterkami cukinii oraz wystającymi spoza foremki. Posmaruj oliwą.
  6. Przykryj folią aluminiową, srebrną stroną do środka, wstaw do drugiego naczynia z gorącą wodą i piecz 90 minut w temperaturze 190-200 st. C.
  7. Gotowy pasztet odkryj i odstaw do ostudzenia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE