Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Patelnia ziemniaczana z warzywami


05.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  drobnych młodych ziemniaków
  • 1 sztuka cukinia
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 20 dag  pieczarek
  • 2 sztuki cebule dymki
  • 2 ząbki  czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • po kilka listków świeżej bazylii i pietruszki
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, lekko ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Cukinię oraz paprykę umyj i osusz. Dymki, czosnek oraz pieczarki obierz. Cukinię przekrój wzdłuż, po czym pokrój w półplasterki o grubości 1,5 cm. Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki. Dymki i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój na kawałki.
  3. Ziemniaki podsmaż na oleju i przełóż do miski. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pieczarki, a gdy się zrumienią, dodaj cukinię i paprykę. Kiedy cukinia zmięknie, na patelnię dołóż ziemniaki, czosnek i dymkę.
  4. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  5. Gotowe danie przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki oraz bazylią.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE