Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1.5 sztuk szkl. bulionu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 sztuk niedużych patisonów
- 2 sztuki torebki ryżu
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka puszka groszku
- sól
- pieprz
- 20 dag pieczarek
- olej
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- 10 dag startego żółtego sera
|
|
Sposób przyrządzania:
- Patisony umyj, odkrój wierzchy i wydrąż. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i osącz na sitku. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmaż razem z posiekaną cebulą. Dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmaż, wymieszaj z ryżem, groszkiem, 2 łyżkami natki i serem. Dopraw do smaku. Masą wypełnij patisony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Masło rozgrzej, posyp mąką i zasmaż. Wymieszaj z bulionem, śmietaną i mlekiem. Zagotuj, dopraw i dodaj resztę natki. Podlej patisony tak przygotowanym sosem. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!