Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne ze szparagami i botwinką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Penne ze szparagami i botwinką to danie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Należy pamiętać, by nie przelewać zimną wodą makaronu, który podajemy z sosami, gdyż zmyje ona skrobię, dzięki której makaron dobrze łączy się z sosem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 100 g  makaron penne (rurki)
  • 1/2 pęczki  szparagi
    białe
  • 1/2 pęczki  botwinka
    tylko listki
  • 5 łyżek  oliwa
  • 1 sztuka  szalotka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 100 ml  bulion warzywny
  • tymianek
    do smaku
  • rozmaryn
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końce, odetnij główki. Pozostałe łodygi pokrój. Szalotkę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozmaryn drobno posiekaj.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj do niego szparagi.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szalotkę z czosnkiem i botwinką. Następnie dodaj tymianek oraz rozmaryn i podlej wszystko bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj odcedzony makaron ze szparagami. Wymieszaj. Skrop oliwą i udekoruj listkami botwinki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE