Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 100 g makaron penne (rurki)
- 1/2 pęczki szparagi
białe - 1/2 pęczki botwinka
tylko listki - 5 łyżek oliwa
- 1 sztuka szalotka
- 2 ząbki czosnek
- 100 ml bulion warzywny
- tymianek
do smaku - rozmaryn
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końce, odetnij główki. Pozostałe łodygi pokrój. Szalotkę pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozmaryn drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj do niego szparagi.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szalotkę z czosnkiem i botwinką. Następnie dodaj tymianek oraz rozmaryn i podlej wszystko bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.
- Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj odcedzony makaron ze szparagami. Wymieszaj. Skrop oliwą i udekoruj listkami botwinki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia