Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczone buraki z fetą, miodem i orzechami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3-4 sztuki buraki
  • 1/2 szklanki  orzechów włoskich
  • 1 opakowanie  fety
  • 1 łyżka  miodu
  • garść mieszanki sałat
    Sos
  • 3 łyżeczki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka  brązowego cukru
  • 1 ząbek  drobno posiekanego czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie wyjmij je z piekarnika, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Orzechy wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Pod koniec prażenia dodaj do nich łyżkę miodu, wymieszaj i szybko zdejmij z patelni na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do miski wlej 3 łyżeczki płynnego miodu. Dodaj oliwę, ocet, cukier, posiekany czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  4. Buraki rozłóż na półmisku na przemian z pokrojoną w plastry fetą. Udekoruj garścią sałaty i posyp prażonymi orzechami. Następnie polej wszystko przygotowanym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE