Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pieczone pierożki z kurkowym nadzieniem


16.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczone pierożki z kurkowym nadzieniem będą doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu jak i pysznym samodzielnym daniem.

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Farsz:
  • 500 g  kurki grzyby
    mrożone, można też użyć pieczarek
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 3 łyżki  masło
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  bułka tarta
    Ciasto:
  • 3 szklanki  mąka pszenna
  • 3/4 szklanki  woda gorąca
  • 3 łyżki  masło
    czubate
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  śmietana
    do posmarowania pierogów
  • mąka
    do oprószenia stolnicy
  • sezam czarny
    do posypania
  • sezam żółty
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Kurki rozmroź, osącz, osusz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurki i smaż przez 10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj do farszu bułkę tartą oraz jajko i wymieszaj.
  2. Mąkę zagnieć z masłem i 1/2 łyżeczki soli. Następnie zalej gorącą wodą i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę zimnej wody, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i pokrój placek na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu i złóż placek na pół. Mocno sklej brzegi.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane pierożki. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką pierożki. Wierzch posyp ziarenkami sezamu. Pierożki piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Dizzy

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE