Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczone ziemniaki z pietruszkowym pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pieczone ziemniaki z pietruszkowym pesto to przepis na potrawę, która będzie zarówno świetnym dodatkiem do dań mięsnych jak i samodzielnym posiłkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk  ziemniaki
  • sól
    do smaku
  • 4 pęczki  natka pietruszki
  • 4 ząbki  czosnek
  • 150 ml  oliwa z oliwek
  • 125 g  ser gouda
    drobno starty
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki umyj, oprósz solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 minut w 200 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię aluminiową.
  2. Pietruszkę opłucz, osusz i usuń grubsze łodygi. Czosnek obierz i zmiksuj razem z pietruszką. Do mieszanki stopniowo dodawaj oliwę i połowę startego sera. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i na każdym zrób nacięcia na krzyż. Następnie zgnieć lekko ziemniaki w palcach, aby pękły. W powstałe szczeliny włóż po 2 łyżeczki pietruszkowego pesto. Posyp pozostałym tartym serem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE