Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  ciepłej wody
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  oleju
    Farsz
  • 200 g  białego półtłustego sera
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 1 sztuka mała cebula
  • 2 łyżki  oliwy
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp sól i przemieszaj nożem. Wlej wodę i olej. Zagnieć ciasto, przełóż je do miski, zakryj talerzem i odstaw na 60 minut.
  2. Farsz: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Ser zmiel razem z ziemniakami. Dodaj cebulę i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Pierogi ruskie: Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdym kole ułóż łyżeczką farsz i zlepiaj brzegi tak, aby powstały pierogi. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, od momentu wypłynięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE