Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Farsz
- 200 g białego półtłustego sera
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Do środka wbij jajko, wsyp sól i przemieszaj nożem. Wlej wodę i olej. Zagnieć ciasto, przełóż je do miski, zakryj talerzem i odstaw na 60 minut.
- Farsz: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Ser zmiel razem z ziemniakami. Dodaj cebulę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Pierogi ruskie: Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdym kole ułóż łyżeczką farsz i zlepiaj brzegi tak, aby powstały pierogi. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, od momentu wypłynięcia.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza