Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi ruskie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi ruskie można podawać pokrojoną w krążki cebulką lub podsmażonym boczkiem.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 1 sztuka  jajka
  • 2/3 szklanki  woda
    letnia
    Farsz:
  • 500 g  ziemniaki
  • 200 g  twaróg
  • 1 sztuka  cebula
  • 30 g  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je przykryj i odstaw na 30 minut.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przestudź. Następnie zmiel razem z twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do masy twarogowo-ziemniaczanej i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję farszu i sklej ciasto formując pierożki.
  4. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE