Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 200 g serka kremowego
- 2 sztuki jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- cynamon
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, serka i masła zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z bakaliami, sokiem cytrynowym, cukrem i przyprawami. Z farszu odciśnij nadmiar soku.
- Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego szklanką nieduże kółka. Nakładaj farsz, zlepiaj pierogi. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia