Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 40 dag mąki
- 1 sztuka jajko
- 3/4 szklanki letniej wody
- sól
- Farsz
- 2 sztuki puszki czerwonej fasoli
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- tymianek
- sól
- pieprz
- uprażone orzechy włoskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, wodę i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Fasolę osącz, rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do fasoli razem z posiekanymi orzechami, jajkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, wycinaj szklanką koła. Na każdy krążek nałóż porcję farszu fasolowo-orzechowego. Brzegi mocno sklej formując pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku, do momentu aż wypłyną. Następnie odcedź. Podawaj gorące polane masłem i posypane uprażonymi orzechami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy