Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z grzybami i kwaszoną kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z grzybami i kwaszoną kapustą to przepis na tradycyjne danie wigilijne.

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 1 sztuka  jajka
  • 400 g  kapusta kwaszona
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 5 ziarenek  pieprz
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 80 g  grzyby suszone
  • 3 ziarenka  jałowiec
  • 4 łyżki  olej
    Do polania:
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 2 łyżki  masło klarowane
    Dodatkowo:
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • pieprz czerwony
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej 3 szklankami wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, posiekaj. Wywar zachowaj.
  2. Kapustę opłucz na sitku, odciśnij, posiekaj. Wlej wywar z grzybów. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i sól. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
  3. Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij do niej jajko, dodaj szczyptę soli i 1/2 szklanki letniej wody. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Dwie cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do kapusty, dołóż grzyby. Dopraw do smaku i gotuj, aż odparuje cały płyn. Przestudź.
  5. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij z niego kółka. Na każde nałóż porcję farszu, składaj ciasto na pół i zlepiaj brzegi formując pierogi.
  6. Gotowe pierogi wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia. Pozostałe cebule obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Polej pierogi. Przed podaniem udekoruj ziarnami czerwonego pieprzu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE