Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pierogi z jabłkami można również podawać z roztopionym masłem i cukrem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąka
  • 1 szczypta  cynamon
  • 1 sztuka  jajka
  • 3 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • 2 kg  jabłka
    pokrojone w grubą kostkę
  • 40 g  śmietana
  • 4 łyżki  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj jajko, 1 szklankę ciepłej wody, sól i olej. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na stolnicy. Następnie za pomocą szklanki wytnij z niego krążki.
  2. Na krążki ciasta nałóż pokrojone w kostkę jabłka. Każdy placuszek złóż na pół i sklej brzegi formując pierożki.
  3. Przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 3 minuty. Następnie wyjmij łyżką cedzakową.
  4. Pierogi rozłóż na talerze, polej śmietaną i posyp cukrem oraz cynamonem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE