Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 1 szklanka woda
ciepła - 1 łyżka masło
- 2.25 szklanki mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki sól
- Farsz:
- 3 sztuki jabłka
średnie - 1/2 łyżeczki cynamon
- cukier brązowy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki. Następnie dodaj sól i zagnieć ciasto.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Następnie dodaj cynamon i cukier według uznania.
- Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.
Źródło przepisu: Moja kuchnia