Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z jagodami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100-150 ml  ciepłej wody
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżka  miękkiego masła
    Farsz
  • 300 g  świeżych jagód
  • 1 łyżka  mąki
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę, wbij jajko, dodaj masło, sól, cukier i wodę. Dokładnie wyrób. Odstaw na chwilę, aby odpoczęło.
  2. Farsz: Jagody umyj, osusz, oprósz lekko mąką i cukrem.
  3. Pierogi z jagodami: Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wykrój szklanką kółka. Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę jagód, posyp ją odrobiną cukru i zlep brzegi ciasta.
  4. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE