Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 sztuka jajko
- Farsz
- 100 g suszonych grzybów
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 sztuki cebule
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na 60 minut. Następnie odsącz, przełóż je do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, następnie odcedź i posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj ją z grzybami oraz cebulą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj 1/2 szklanki wrzątku, 1/2 szklanki mleka oraz jajko. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je i wytnij z niego szklanką krążki. Na każdym placuszku ułóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową i przestudź.
- Przed podaniem podsmaż pierogi na rozgrzanym oleju i udekoruj grzybami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka