Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 600 g  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  gorącej wody
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 sztuka jajko
    Farsz
  • 100 g  suszonych grzybów
  • 200 g  kaszy gryczanej
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  soli
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na 60 minut. Następnie odsącz, przełóż je do garnka i zalej szklanką wody. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, następnie odcedź i posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj ją z grzybami oraz cebulą i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj 1/2 szklanki wrzątku, 1/2 szklanki mleka oraz jajko. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je i wytnij z niego szklanką krążki. Na każdym placuszku ułóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oleju. Na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj 5 minut od wypłynięcia. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową i przestudź.
  4. Przed podaniem podsmaż pierogi na rozgrzanym oleju i udekoruj grzybami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE