Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kaszą gryczaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  mąki luksusowej
  • 2 sztuki niepełne szklanki wody
    Farsz
  • 1 szklanka  kaszy gryczanej
  • 2 łyżki  masła
  • 100 g  grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • oliwa
    Dodatkowo
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Farsz: Grzyby namocz, odlej wodę i gotuj przez 15 minut. Następnie odsącz grzyby zachowując wodę. W wodzie po grzybach ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na złoto. Grzyby razem z cebulą zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z kaszą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Pierogi: Ciasto rozwałkuj, pokrój na prostokąty. Na środek każdego prostokąta nałóż łyżkę farszu, złóż ciasto na pół i sklej brzegi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE