Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg mąki luksusowej
- 2 sztuki niepełne szklanki wody
- Farsz
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- 100 g grzybów
- 1 sztuka cebula
- oliwa
- Dodatkowo
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
- Farsz: Grzyby namocz, odlej wodę i gotuj przez 15 minut. Następnie odsącz grzyby zachowując wodę. W wodzie po grzybach ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na złoto. Grzyby razem z cebulą zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z kaszą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pierogi: Ciasto rozwałkuj, pokrój na prostokąty. Na środek każdego prostokąta nałóż łyżkę farszu, złóż ciasto na pół i sklej brzegi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza