Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
- sól
- woda
- Farsz
- 1 sztuka i 1/2 szklanki suchego, niebieskiego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g posiekanych bakalii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wlej tyle ciepłej wody, aby ciasto dało się zagnieść. Pod koniec zagniatania dodaj margarynę. Gotowe ciasto podziel na części.
- Farsz: Mak zalej wrzątkiem, odstaw na noc. Rano odcedź i zmiel dwukrotnie. Masło rozpuść w garnku. Dodaj mak i cukier, chwilę podsmaż. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem oraz bakaliami.
- Pierogi z makiem i bakaliami: Jedną część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Resztę zawiń w ściereczkę, by nie wysychało. Z ciasta wytnij szklanką krążki, nałóż farsz i sklej brzegi formując pierożki. Gotuj we wrzątku z dodatkiem soli i odrobiny oleju.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza