Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- Farsz
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 50 g suszonych podgrzybków
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- podsmażona cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę opłucz, zalej wodą, dopraw solą i gotuj przez 20 minut. Odcedź. Grzyby umyj, zalej dwiema szklankami ciepłej wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedź, ostudź i posiekaj.
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i duś przez kilka minut. Kapustę oczyść i ugotuj w całości. Następnie osącz, ostudź i posiekaj.
- Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj, dodaj natkę, dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie, wlewaj porcjami około 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, rozklepuj je w dłoniach. Na placuszki nałóż farsz i zlep brzegi.
- Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od chwili, gdy wypłyną. Ugotowane pierogi podawaj z podsmażoną na rumiano cebulką.
Źródło przepisu: Palce lizać