Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z suszonymi podgrzybkami i czerwoną soczewicą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • sól
    Farsz
  • 1 szklanka  czerwonej soczewicy
  • 50 g  suszonych podgrzybków
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/4 główki  białej kapusty
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • podsmażona cebula

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę opłucz, zalej wodą, dopraw solą i gotuj przez 20 minut. Odcedź. Grzyby umyj, zalej dwiema szklankami ciepłej wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedź, ostudź i posiekaj.
  2. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i duś przez kilka minut. Kapustę oczyść i ugotuj w całości. Następnie osącz, ostudź i posiekaj.
  3. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj, dodaj natkę, dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie, wlewaj porcjami około 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, rozklepuj je w dłoniach. Na placuszki nałóż farsz i zlep brzegi.
  5. Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od chwili, gdy wypłyną. Ugotowane pierogi podawaj z podsmażoną na rumiano cebulką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE