Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Pierogi ze szpinakiem i fetą


09.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 3/4 szklanki  wody
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 500 g  mrożonego szpinaku
  • 200 g  sera twarogowego
  • 200 g  sera feta
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
    Dodatkowo
  • 1 sztuka cebula
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, sól oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Farsz: Rozmroź szpinak, odsącz na sicie. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Ser feta pokrój w kostkę. Szpinak wymieszaj z twarogiem i przesmażoną cebulką. Dopraw farsz do smaku.
  3. Pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. Na środek każdego krążka nałóż farsz szpinakowy i połóż kawałek fety. Dokładnie sklej brzegi formując pierogi.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gotowe pierogi wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Podawaj z pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE