Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pierożki szpinakowe z ricottą


08.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki pszennej
  • 300 g  szpinaku
  • 1/2 szklanki  wody
    Farsz
  • 400 g  szpinaku
  • 200 g  sera ricotta
  • 50 g  tartego parmezanu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka jajko
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • 80 g  oliwy
  • 1 łyżeczka  bazylii
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Szpinak umyj, osusz i smaż przez 15 minut na odrobinie rozgrzanego masła, aż odparuje woda. Ostudź, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mąkę przesiej do miski, dodaj szpinak i wymieszaj. Zrób wgłębienie i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę ze szpinakiem do środka. Zagnieć gładkie ciasto. Gdy będzie miękkie, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  2. Farsz: Cebulę posiekaj, podsmaż na suchej patelni. Szpinak umyj, osusz i dodaj do cebuli. Smaż przez 15 minut, mieszając. Podsmażony szpinak wymieszaj z ricottą, parmezanem i jajkiem. Dopraw gałką muszkatołową, bazylią, solą oraz pieprzem.
  3. Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na cienkie placki. Wytnij kółka małą szklanką i nałóż po łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Połącz dwa końce pierożka w pierścień i wywiń na zewnątrz wystający rożek ciasta.
  4. Tak przygotowane pierożki gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Suszone pomidory odsącz z zalewy, posiekaj i wymieszaj z oliwą oraz bazylią. Powstałym sosem polej gotowe pierożki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE