Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pierożki z daktylami


21.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 185 g  posiekanych daktyli
  • 3 łyżeczki  startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki  soku pomarańczowego
  • 125 g  masła
  • 25 g  cukru pudru
  • 2 sztuki jajka
  • 250 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Daktyle zalej 1 łyżką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Następnie zdejmij z ognia, dodaj 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej oraz 1 łyżeczkę soku pomarańczowego.
  2. Masło wrzuć do miski. Dodaj cukier oraz pozostałe sok i skórkę pomarańczową i zmiksuj na krem. Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko, aż ciasto zrobi się gładkie. Uzyskane ciasto nakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę ciasta włóż między 2 arkusze pergaminu i rozwałkuj na placek o grubości 4 mm. Z ciasta wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie porcję nadzienia z daktyli i zlepiaj brzegi ciasta formując pierożki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim przygotowane pierogi. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 10-15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE