Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pizza z kurkami i szałwią


18.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pizza z kurkami i szałwią to wegetariańską wersja tradycyjnej pizzy. Przepis można zmodyfikować i pizzę można przygotować również w wersji mięsnej dodając do farszu pokrojoną w kostkę wędzonkę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 250 g  mąka
  • 6 g  drożdże
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 150 ml  woda
    letnia
  • 1 łyżka  oliwa
    Farsz:
  • 100 g  kurki grzyby
  • 1 garść  szałwia
    świeża
  • 5 łyżek  śmietana kremówka
    36%
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 70 g  ser mozzarella
  • 30 g  ser kozi

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 50 ml wody i 2 łyżki mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiej do czystej miski. Dodaj sól, zaczyn i 70 ml wody. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny.
  3. Śmietankę wymieszaj z drobno utartym czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na 30 minut.
  4. Kurki oczyść, umyj i osusz.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż je na papier do pieczenia. Na cieście rozsmaruj sos śmietanowy. Na wierzchu ułóż mozzarellę i ser kozi, kurki i całe listki szałwii. Zsuń pizzę na rozgrzaną blachę i piecz 10 minut w 230 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE