Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami


10.10.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 25 g  drożdże
    świeże
  • 150 ml  woda
    ciepła
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 250 g  mąka pszenna
  • 4 sztuki  buraki
  • 75 g  orzechy włoskie
  • 100 g  migdały
  • 1 garść  szpinak
    lub botwinka
  • 1 słoik  powidła śliwkowe
  • 1 łyżka  musztarda
    francuska
  • 1 szczypta  sól
  • 1 szczypta  pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn.
  4. Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę.
  5. Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni.
  7. Gotowe ciasto wykładamy dodatkami i pieczemy przez ok. 10 – 15 minut.
  8. Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy.
  9. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy.
  10. 0. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.



Przepis dodany przez:

annimka

Posty : 0

Przepisy: 12


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE