Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ciasto francuskie
- 400 g ryż
ugotowany - 100 g szpinak
świeży - 1 sztuka marchew
duża - 2 łyżki oliwki
czarne - 1 sztuka chili papryczka
- 150 g ser mozzarella
- 4 sztuki jajka
- 250 g śmietana
gęsta, kwaśna - 1 łyżeczka przyprawa uniwersalna
- mąka
do oprószenia stolnicy - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Stolnicę posyp odrobiną mąki. Ciasto francuskie rozwałkuj na okrągły placek o grubości 4 mm i przełóż do formy. Dociśnij, formując wyższe brzegi.
- Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. ugotowany ryż wrzuć do miski. Szpinak opłucz i odstaw do ocieknięcia. Marchewkę oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oliwki pokrój w plasterki. Ser pokrój w kostkę.
- , Do ryżu dodaj szpinak, papryczkę, oliwki, marchewkę, 3 jajka, śmietanę oraz 1/2 mozzarelli. Całość dopraw przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem. Przygotowaną mieszankę rozsmaruj na cieście w formie. Wierzch wygładź i posyp resztą startego sera.
- Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Placek piecz 30 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku