Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placek ryżowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek ryżowy najlepiej podawać na gorąco.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ciasto francuskie
  • 400 g  ryż
    ugotowany
  • 100 g  szpinak
    świeży
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 2 łyżki  oliwki
    czarne
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 150 g  ser mozzarella
  • 4 sztuki  jajka
  • 250 g  śmietana
    gęsta, kwaśna
  • 1 łyżeczka  przyprawa uniwersalna
  • mąka
    do oprószenia stolnicy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Stolnicę posyp odrobiną mąki. Ciasto francuskie rozwałkuj na okrągły placek o grubości 4 mm i przełóż do formy. Dociśnij, formując wyższe brzegi.
  2. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. ugotowany ryż wrzuć do miski. Szpinak opłucz i odstaw do ocieknięcia. Marchewkę oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oliwki pokrój w plasterki. Ser pokrój w kostkę.
  3. , Do ryżu dodaj szpinak, papryczkę, oliwki, marchewkę, 3 jajka, śmietanę oraz 1/2 mozzarelli. Całość dopraw przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem. Przygotowaną mieszankę rozsmaruj na cieście w formie. Wierzch wygładź i posyp resztą startego sera.
  4. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Placek piecz 30 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE