Dzisiaj jest: Środa, 23.01.2019 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Placek ziemniaczany z mrożonką i pieczarkami


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 400 g  mrożonych warzyw
  • 30 dag  pieczarek
  • 5 sztuk dużych ziemniaków
  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Mrożone warzywa zblanszuj w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź(zachowaj 1/2 szklanki wywaru).
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, wrzuć warzywa, obsmaż. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i jeszcze chwilę podsmaż.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie rozprowadź ją zachowanym wywarem, wlej do farszu i wymieszaj.
  4. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zetrzyj także obraną cebulę.
  5. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj.
  6. Usmaż 3 duże placki. Na każdy wyłóż 1/3 farszu, przykryj pokrywką i jeszcze chwilę podgrzewaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE