Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2019 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Placki cytrynowe


13.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 2 łyżki  płatków owsianych
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżka  skórki otartej ze świeżej cytryny
  • 4 łyżki  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Płatki zrumień na suchej patelni.
  2. Łyżeczkę mąki rozprowadź mlekiem, dodaj skórkę z cytryny, cukier i sól. Mieszając zagotuj. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Następnie wbij żółtka, wlej sok z cytryny, wsyp resztę mąki i płatki. Masę dokładnie wymieszaj i ostrożnie połącz z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki. Podawaj z sosem śmietanowym i posiekaną miętą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE